niedziela, 15 grudnia 2013

Pierniczki drożdżowe- miękkie i pulchniutkie


Jako, że święta tuż tuż, najwyższy czas zacząć planować wypieki. Pierniczki,  które proponuję,  możesz piec nawet w Wigilię. Nie potrzebują one czasu, by zmięknąć. I za to właśnie je lubię.




Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej białej
  • 1 jajo
  • 3/4  szkl. cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 1 czubata łyżka naturalnego miodu
  • 100g miękkiego masła
  • 25g drożdży kuchennych
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Przyprawa do pierników lub mieszanka naturalnych przypraw korzennych
Wykonanie:
Miód podgrzej razem z przyprawami i do jeszcze ciepłego dodaj sody. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj jajko, masło, miód z przyprawami oraz drożdże ( bez rozpuszczania ich wcześniej). Wyrób dokładnie.

Moja rada:Ciasto wałkuj na ulubioną grubość- im grubsze tym miększe. Ja robię takie na ok.7 mm. Jeśli ciasto będzie kleić się do stolnicy, podsyp odrobiną mąki.

Wycinanie kształtów:
I teraz ta przyjemniejsza część, czyli wycinanie pierniczków. Używam do tego foremek w bardzo różnych kształtach. 

Moja rada: Jeśli nie masz ich w domu, a praca nie pozwala Ci na bieganie po sklepach, polecam zakupy internetowe w Bake Shop. Znajdziesz tam również mnóstwo inspiracji.

Pieczenie:
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C, ok 15 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z pieca i czekamy, aż ostygną.
Moja rada:  Pamiętaj, że pierniczki urosną. Wykładając je na blachę, zostaw trochę przestrzeni między nimi. 


Zdobienie:
Najprzyjemniejsza część przed nami. Maczamy  pierniczki w misce z lukrem. Zanim lukier zastygnie, posypujemy ciastko kolorowymi posypkami lub kokosem, kakao czy cynamonem lub makiem.Zostawiamy do wyschnięcia. 

Moja rada:  Ja użyłam posypkę  dostępną w Piotrze i Pawle. Polecam jednak naturalne składniki do ozdabiania ciastek. 

Życzę Ci czasu, który spędzisz na pieczeniu i zdobieniu Twoich pierniczków. To świetna zabawa i niesamowita satysfakcja. Także idealny pomysł na prezent! 









4 komentarze:

  1. Super pomysł żeby piec pierniczki na mące orkiszowej. Robię browniesy z mąką razową i wychodzą świetne, jednak orkiszowej do tej pory używałam tylko do pieczenia domowego chleba. Chętnie spróbuję użycia orkiszowej w wypiekach :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest idealna również do np. naleśników. Do wypieków polecam jednak wersję białą a nie razową. Spróbuj! Przede wszystkim jest zdrowsza:)

      Usuń
  2. Kopiuję :D, ależ pięknie, różowiusio ozdobione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też najbardziej lubię je w tej wersji. Nie wymagają dużo pracy a wyglądają naprawdę efektownie!!

      Usuń