Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej białej
- 1 jajo
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 czubata łyżka naturalnego miodu
- 100g miękkiego masła
- 25g drożdży kuchennych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- Przyprawa do pierników lub mieszanka naturalnych przypraw korzennych
Miód podgrzej razem z przyprawami i do jeszcze ciepłego dodaj sody. Mąkę wymieszaj z cukrem, dodaj jajko, masło, miód z przyprawami oraz drożdże ( bez rozpuszczania ich wcześniej). Wyrób dokładnie.
Moja rada:Ciasto wałkuj na ulubioną grubość- im grubsze tym miększe. Ja robię takie na ok.7 mm. Jeśli ciasto będzie kleić się do stolnicy, podsyp odrobiną mąki.
Wycinanie kształtów:
I teraz ta przyjemniejsza część, czyli wycinanie pierniczków. Używam do tego foremek w bardzo różnych kształtach.
Moja rada: Jeśli nie masz ich w domu, a praca nie pozwala Ci na bieganie po sklepach, polecam zakupy internetowe w Bake Shop. Znajdziesz tam również mnóstwo inspiracji.
Pieczenie:
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C, ok 15 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z pieca i czekamy, aż ostygną.
Ciasteczka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190°C, ok 15 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z pieca i czekamy, aż ostygną.
Moja rada: Pamiętaj, że pierniczki urosną. Wykładając je na blachę, zostaw trochę przestrzeni między nimi.
Zdobienie:
Najprzyjemniejsza część przed nami. Maczamy pierniczki w misce z lukrem. Zanim lukier zastygnie, posypujemy ciastko kolorowymi posypkami lub kokosem, kakao czy cynamonem lub makiem.Zostawiamy do wyschnięcia.
Najprzyjemniejsza część przed nami. Maczamy pierniczki w misce z lukrem. Zanim lukier zastygnie, posypujemy ciastko kolorowymi posypkami lub kokosem, kakao czy cynamonem lub makiem.Zostawiamy do wyschnięcia.
Moja rada: Ja użyłam posypkę dostępną w Piotrze i Pawle. Polecam jednak naturalne składniki do ozdabiania ciastek.
Życzę Ci czasu, który spędzisz na pieczeniu i zdobieniu Twoich pierniczków. To świetna zabawa i niesamowita satysfakcja. Także idealny pomysł na prezent!
Super pomysł żeby piec pierniczki na mące orkiszowej. Robię browniesy z mąką razową i wychodzą świetne, jednak orkiszowej do tej pory używałam tylko do pieczenia domowego chleba. Chętnie spróbuję użycia orkiszowej w wypiekach :-)
OdpowiedzUsuńJest idealna również do np. naleśników. Do wypieków polecam jednak wersję białą a nie razową. Spróbuj! Przede wszystkim jest zdrowsza:)
UsuńKopiuję :D, ależ pięknie, różowiusio ozdobione :)
OdpowiedzUsuńTeż najbardziej lubię je w tej wersji. Nie wymagają dużo pracy a wyglądają naprawdę efektownie!!
Usuń