piątek, 13 grudnia 2013

Ciasteczka orkiszowe z cynamonem


Przedstawiam Wam idealną alternatywę dla ciast w czasie świąt. Dzięki ciasteczkom orkiszowym przetrwacie świąteczne pokusy. Robi się je bardzo szybko, a smak jest  niepowtarzalny.



Składniki:
3 szkl płatków orkiszowych lub bezglutenowych owsianych Bio ( 1 szkl mielimy w młynku do kawy)
1 szkl ziaren słonecznika
1 szkl wiórków kokosowych
1 szkl żurawiny
1 małe opakowanie płatków migdałowych
6 jaj
1 szkl. mleka sojowego
4 łyżki miodu naturalnego
cynamon
przyprawa do pierników
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka sody oczyszczonej


Wykonanie:
Wszystkie suche składniki wraz z przyprawami mieszamy w dużej misce. Miód rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku i dolewamy do miski. 6 całych jaj ubijamy mikserem przez 3 minuty i dodajemy do reszty składników. Jeśli mieszanka jest zbyt sucha i nie jesteś w stanie jej wymieszać,  dodaj więcej jaj.


Formowanie:
Masę przekładamy do jednorazowych foremek (takich jak do muffinków). Do jednej foremki powinnaś nałożyć tyle masy,  żeby zajmowała pół foremki.
Jeśli nie masz foremek, możesz formować ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na zdjęciu po prawej stronie, ciastka formowałam wieczkiem pudełka po lodach- taki mały recycling;). Zrobiłam również wersję większych ciastek-piramidek, ale nie sprawdziła się. Środek nie był upieczony.


Wersja świąteczna ciasteczek- szczególnie jako prezent- będzie wyglądać świetnie w tematycznych foremkach:) Ja zakupiłam je w Empiku, za 16,90zł. 100 sztuk.



Pieczenie:
Piekarnik nagrzewamy do 190°C i pieczemy 25-30min. Upieczone ciasteczka po wystygnięciu chrupiemy, pakujemy na prezent, bądź wkładamy do próżniowego pojemnika. Idealne są też świąteczne pojemniki. Ze względu na to, że są metalowe, zanim włożysz tam ciastka,  połóż na dno papier śniadaniowy.
 A poniżej moje pudełko, które dostałam w prezencie id jednej z moich najbardziej zawziętych klientek;) ( Pozdrawiam Cię!!!)  Niedługo wypełni się wypiekami:)



To co? Kiedy próbujemy Twoich wypieków?:)

Pozdrawiam przedświątecznie!


3 komentarze:

  1. Ala, te ciastka są na pewno bardzo bardzo smaczne. Przechowaj do końca marca :))
    Ja niestety w wigilię i święta tylko o rybie...
    Za to może uda mi się chociaż przemycić fit ciasta marchewkowego :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karola na marzec też będą idealne!:) a jeśli zrezygnujesz z dodawania miodu i mleka, to trenerka chyba pozwoli;) chociaż może może lepiej nie kusić losu...

      Usuń
  2. 59 years old Graphic Designer Danny Cooksey, hailing from Smith-Ennismore-Lakefield enjoys watching movies like Vehicle 19 and Running. Took a trip to Timbuktu and drives a Ferrari 250 GT LWB California. zerknij na ta strone

    OdpowiedzUsuń