środa, 19 lutego 2014

Omlet czy pizza?

Kolejne pyszne danie, którym możesz się zajadać bez wyrzutów sumienia!
Pizza omletowa lub omleto- pizza;) Bo właściwe nie wiem, jak nazwać ten przysmak...
Możesz przyrządzić ją na śniadanie, obiad czy kolację.

Składniki:
4 białka jaj
1 żółtko
25g płatków owsianych błyskawicznych lub górskich mielonych/ jaglanych/orkiszowych
pół cebuli
1 duży pomidor
1 pieczarka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 papryki
1/2 papryczki chilli
oregano,sól, pieprz
Cooking pam lub 1 łyżeczka masła klarowanego

Wykonanie:
Jaja wbij do miski, wymieszaj trzepaczką. Wsyp płatki i dodaj koncentratu pomidorowego. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
Patelnię spryskaj cooking pamem lub rozgrzej na niej masło klarowane. Na gorącą patelnię wyłóż pieczarki, cebulę, papryczkę chilli i paprykę, pokrojone w dowolny sposób. Gdy cebula zmięknie a warzywa lekko się zrumienią, wylej na patelnię przygotowaną wcześniej mieszankę jajek.
Pomidora pokrój w plastry i ułóż na wierzchu omleta. Posyp oregano.Patelnię przykryj pokrywką i trzymaj na małym ogniu około 10 minut.
Nie ma konieczności przekładania omleta na drugą stronę. Pod koniec możesz delikatnie uchylić pokrywkę tak, by woda mogła odparować.
Teraz zostaje Ci już tylko wyłożyć omleto-pizzę na talerz i delektować się smakiem tego dania!

Wskazówki:
Przedstawione proporcje są idealne na małą patelnię. Jeśli średnica Twojej patelni ma około 20 cm, zrób omleto-pizzę z podwójnej porcji. Potem podziel na pół. Tym sposobem masz danie dla dwóch osób,  bądź dwa posiłki dla siebie;) Za 3 godziny nie musisz już gotować. Zapewne wychodzisz z domu. W takim razie zapakuj drugą część omleta na wynos!

Smaczności życzę!