niedziela, 16 lutego 2014

Spaghetti na makaronie ryżowym



Składniki:
•50g makaronu ryżowego
•100g piersi z indyka
•1 puszka pomidorów krojonych z przyprawami
•100 g koncentratu pomidorowego
•2 ząbki czosnku
•1 mała cebula
•1 pieczarka
•1 świeży pomidor
•sól, pieprz, oregano
•Cooking spray lub łyżeczka masła klarowanego

Wykonanie:
Pierś z indyka zmiel w maszynce do mięsa. Wymieszaj z przyprawami.
Na rozgrzanej patelni uduś pokrojone w kostkę cebulę i pieczarki. Gdy już zmiękną, dorzuć mięsko. Duś pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 
Gdy mięso nie będzie już surowe, dodaj pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wymieszaj. Na koniec dodaj sprasowany czosnek i trzymaj na ogniu około 4 minuty, ciągle mieszając.
Makaron wrzuć do wrzącej wody, trzymaj pod przykryciem przez 3 minuty.Odcedź.
Wyłóż na talerz, dodaj sosu z patelni,udekoruj świeżym pomidorem i posyp oregano.

Smacznego:)

Wartości odżywcze:
białko: ok.20g
węglowodany: ok.20g
tłuszcz: 5g